Vier eenvoudige tips om een boeddhistisch leven te leiden

Verzamel verdienste

Wat de omstandigheden ook zijn, er is een verschil tussen mensen die verdiensten (of positiviteit) verzamelen en mensen die dat niet doen. Wat bedoel ik met het verzamelen van verdiensten? Ten eerste is het om compassie te cultiveren; een altruïstische motivatie hebben en dingen doen om anderen te helpen. Het is om mensen op een gepaste manier te helpen, zoals het geven van advies, en ook om gul en gedisciplineerd te zijn en geduld te ontwikkelen – om dit soort eigenschappen te ontwikkelen en dingen te doen met een pure, oprechte wens om te helpen.

Zoek goede rolmodellen

Naast het vergaren van verdiensten, hebben we ook goede rolmodellen nodig om te volgen. Het is meer dan 2500 jaar geleden dat Boeddha Shakyamuni in parinirvana overging, maar de overdracht van zijn leringen blijft belichaamd en gehandhaafd in de oprechte en gekwalificeerde dharmaleraren van vandaag. Deze leraren zijn uitstekende rolmodellen voor ons, en hun voorbeeld en leringen volgen is ook uitstekend.

Benader alle inspanningen met intelligentie

Welke activiteiten u ook doet, of ze nu alledaags of spiritueel zijn, u moet ze met intelligentie benaderen. Je moet jezelf afvragen: ‘Oké, welke kwaliteiten zijn nodig om deze rol te vervullen? Hoe moet dit werk worden gedaan? Welke informatie is nodig? ‘ Je moet de nodige vaardigheden en kwaliteiten verwerven, luisteren naar en leren van anderen en jezelf veranderen.

Koester waardigheid en vertrouwen

Soms komen we problemen en uitdagingen tegen in ons alledaagse leven of ervaren we mislukkingen. Op zulke momenten mogen we ons niet door onze tegenslag laten beroven van onze waardigheid en ons vertrouwen. In plaats daarvan moeten we de situatie op een constructieve manier benaderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *