Hoe u kunt beginnen met het beoefenen van yoga als levensstijl: 8 ledematen van yoga

Wanneer de meeste mensen aan yoga denken, denken ze aan het draaien in vreemde yogahoudingen, ongelooflijke flexibiliteit en misschien zelfs een groep mensen die samen in een kamer zitten, terwijl ze met gekruiste benen het Sanskrietwoord “OM” zingen.

Hoewel een deel daarvan misschien waar is, is yoga zeker niet alles. Na jarenlang yoga te hebben gezien als niet veel meer dan een hobby of zelfs gewoon als een oefening, beginnen mensen het te herkennen voor wat het werkelijk is:

Yoga is een levensstijl die bestaat uit de acht ledematen van yoga

Hoewel yoga vooral bekend staat om zijn fysieke beoefening, ook wel bekend als de asana’s (houdingen), gaat het veel dieper dan dat. Traditioneel werd het fysieke aspect van yoga alleen maar gezien als een stuk, of het nu een belangrijk stuk was, van de hele yogapuzzel. Patanjali, de schepper van de yogasutra’s, gaf een nauwkeurige definitie van wat yoga zegt: “yoga is het wegnemen van de fluctuaties van de geest”, in het oorspronkelijke Sanskriet vaak aangeduid als “Yogas Chitta Vritti Nirodhah”. Deze definitie maakt duidelijk de cruciale rol die de geest in yoga speelt, naast het lichaam.

Hoewel het in het westen misschien moeilijk te herkennen is, is yoga zoveel meer dan mooie houdingen en rekbare broeken. Het echte doel van yoga, als begrepen in de definitie van Patanjali, is om controle over de geest te krijgen. Dit bevestigt een van de meest voorkomende reacties die mensen hebben op hun eerste ervaring met yoga. Terwijl velen citeren dat ze een intense, bevredigende en uitdagende fysieke ervaring hebben, net als veel of zelfs meer, geven de mentale helderheid en vrede aan dat ze er echt door terug bleven komen. In wezen kregen ze een voorproefje van de opkomende verbinding tussen lichaam en geest door hun asana-beoefening, iets dat nog niet eerder was gevoeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *